Yuran kedai FREE sampai hujung tahun
 
HomePortalGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Kongsi Resepi Kuih Raya

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Kongsi Resepi Kuih Raya   Tue Jul 29, 2008 9:56 pm

Salam semer...

......alang2 nak raya ni....jom le kongsi2 resepi mudah, lazat & ranggup.................kat opis dah start diberi rasa kuih raya nak order.........kot leh buat JIMAT sket belanja.





Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Tue Jul 29, 2008 10:06 pm



Shortbread Cookies


Bahan biskut
240g tepung gandum
100g gula castor
100g serbuk badam
200gm mentega
70g susu tepung

Hiasan diatas
500g coklat masak
125g coklat putih

Cara :
Sapu sedikit mentega diatas loyang cutter. Kemudian alas dengan kertas minyak. Sapu lagi mentega diatas kertas minyak. Ketepikan.

Gaulkan kesemua bahan biskut dengan perlahan-lahan sehingga menjadi sebuku doh yang lembut. Kemudian masukkan ke dalam loyang cutter. Tekan perlahan sehingga rata permukaannya. Tekan ‘cutter’ ke atas adunan tadi. Bakar dengan suhu 180 C selama 12-15 min.

Bila masak, cabutkan alat pemotong biskut (cutter) dan sejukkan biskut. Cairkan coklat masak dan tuang diatas permukaan biskut sehingga rata. Coklat putih yang telah dicairkan dimasukkan dalam piping beg dan lorekkan bentuk zig zag diatas permukaan coklat masak tadi. Kemudian lorekkan dengan lidi untuk hasilkan corak celorang celoreng.

Masukkan semula alat ‘cutter’ ke dalam biskut dan dinginkan biskut dalam peti sejuk selama 10 min. Apabila coklat telah keras, cabut ‘cutter’ dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.

kidnap resepi umah lama~cam ada hati je nak buat thn ni..........asyik beli jek.....
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 7:11 am

my poppy seeds cookies



Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
azwin
Ahli Hangat
Ahli Hangat


Number of posts : 876
Age : 37
Registration date : 2008-07-26

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 9:17 am

Very Happy Very Happy bahang...raya dah bermule nmpk...ok jgk leh share2 resepi dak ler asyik mkn kuih tunjuk2 aje kan..
Back to top Go down
View user profile
saveme_zero
Ahli suam2 kuku
Ahli suam2 kuku


Number of posts : 83
Age : 37
Location : kEy eLL
Registration date : 2008-07-26

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 11:03 am

sedapnya shortbreak tu.... :tongue:
dulu selalu order dr perak...sekali 2/3 bekas...
skrg dah mahal....pk 10x...hehehe
bajet nak buat biskut raya tahun ni klu larat...ekekekek
Back to top Go down
View user profile
puteri5
Moderator
Moderator


Number of posts : 14207
Age : 48
Registration date : 2008-07-28

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 2:36 pm

reseki kuih raya haku tak de yg sedap Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 2:51 pm

puteri5 wrote:
reseki kuih raya haku tak de yg sedap Sad Sad
london almond sedap, apa? ahahhaa
tawun ni buat lagi, nak? Laughing
Back to top Go down
View user profile
azwin
Ahli Hangat
Ahli Hangat


Number of posts : 876
Age : 37
Registration date : 2008-07-26

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 2:54 pm

zurita wrote:
puteri5 wrote:
reseki kuih raya haku tak de yg sedap Sad Sad
london almond sedap, apa? ahahhaa
tawun ni buat lagi, nak? Laughing

kak zu caya la wat kuit sendiri lg...blk kg tu nyinggah ler umh awin yekk..anto dlm sebalang dua...hehehee...
Back to top Go down
View user profile
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 3:05 pm

azwin wrote:
zurita wrote:
puteri5 wrote:
reseki kuih raya haku tak de yg sedap Sad Sad
london almond sedap, apa? ahahhaa
tawun ni buat lagi, nak? Laughing

kak zu caya la wat kuit sendiri lg...blk kg tu nyinggah ler umh awin yekk..anto dlm sebalang dua...hehehee...
mak aihhh!! nk antor ke umah ko ke? ahhaha.
akak balik JB le... :tongue:
Back to top Go down
View user profile
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 7:47 pm

Brenda's Chocolate Chip Cookies

The addition of powdered rolled oats makes these exception chocolate chip cookies. These cookies are named after my daughter, Brenda, as she made these cookies for our family. This will definitely become your favorite Chocolate Chip Cookies Recipe!

5 cups old-fashioned rolled oats
4 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons baking soda
2 cups butter, room temperature
2 cups granulated sugar
2 cups firmly-packed brown sugar
4 eggs
2 teaspoons pure vanilla extract
1 (24-ounce) package semisweet chocolate chips
3 cups chopped nuts (optional)

Preheat oven to 375 degrees F. Lightly grease cookie sheets. Make a powder out of the rolled oats by putting small amounts into the blender or food processor at a time.

In a large bowl, combine powdered rolled oats, flour, salt, baking powder, and baking soda.

In another large bowl, blend butter, granulated sugar, and brown sugar until light and creamy; stir in eggs and vanilla extract. Add the flour mixture; stir until well blended. Stir in chocolate chips and nuts.

Roll dough into golf-ball-sized cookies. Place 2 inches apart onto prepared cookie sheets. Bake 15 minutes or until light brown. Remove from oven and cool on wire racks.

Note: You can freeze this dough. Form the dough into balls and place on a parchment-lined baking sheet. Freeze and then place the balls of dough in a plastic bag, seal, and freeze. When ready to bake the cookies, place the frozen balls of dough on a baking sheet and bake as directed above (you may have to increase baking time a few minutes).

Yields 8 1/2 dozen cookies.
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 8:47 pm

kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Jul 30, 2008 9:18 pm

LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
Back to top Go down
View user profile
azwin
Ahli Hangat
Ahli Hangat


Number of posts : 876
Age : 37
Registration date : 2008-07-26

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Jul 31, 2008 10:36 am

zurita wrote:


mak aihhh!! nk antor ke umah ko ke? ahhaha.
akak balik JB le... :tongue:

thn ni x blk raye ipoh ka????
Back to top Go down
View user profile
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Jul 31, 2008 12:59 pm

azwin wrote:
zurita wrote:


mak aihhh!! nk antor ke umah ko ke? ahhaha.
akak balik JB le... :tongue:

thn ni x blk raye ipoh ka????
tak. turn balik JB... cheers
Back to top Go down
View user profile
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Jul 31, 2008 6:29 pm

my cookies

choc bubble rice




poppy seeds


cheese cookies




snow bar





shortbread orange walnut


Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Jul 31, 2008 8:27 pm

sha,
takde resepi ke? :o
Back to top Go down
View user profile
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Jul 31, 2008 9:22 pm

zurita wrote:
sha,
takde resepi ke? :o

nanti aku paste recipe
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
azwin
Ahli Hangat
Ahli Hangat


Number of posts : 876
Age : 37
Registration date : 2008-07-26

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 8:18 am

wah...teruja nengok beskut tu...heheee ni yg semangat nak wat kuih raye sendiri ni...aaahh akak jgn lupe paste receipt nanti yeekk...

uuhhh semangat dah berkobar2 ni..heheee
Back to top Go down
View user profile
fatinna
Moderator
Moderator


Number of posts : 9431
Age : 41
Location : Shah Alam
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 9:59 am

kak izan...buh lah resepi...atau ada kt FP? kena skodeng ni Laughing

_________________
http://rxliteshoppe.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://fatinna-arif.blogspot.com
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 6:44 pm

cunnye kuih tul....snow tu ada resepi sha?
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 6:45 pm

zurita wrote:
LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
wakakka marbeles kirenye tu?
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 8:35 pm

LeiLa wrote:
cunnye kuih tul....snow tu ada resepi sha?

ada jap lagi yer...

yang ada kat doc hanya poppy seeds dan snow bar je....yang lain tu kena taip semula..lambat skit lah..now tak dan nak menaip ...scanner pun takde kat umah sha..nanti pelan pelan ok
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 8:37 pm

fatinna wrote:
kak izan...buh lah resepi...atau ada kt FP? kena skodeng ni Laughing

mezah ada kat FP akak separuh tu
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 8:53 pm

Snow Bar Cookies
Sumber : Rozlinah

Bahan:
500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
600 800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)
16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448gm
12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) 336gm
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu yg ada honey pun sedap kot. Roz guna susu Nespray utk budak besar, tak tau lah pulak apa rasanya kalau guna susu formula anak ek.

Cara Menyediakannya:
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana (oven kita yg pakai nombor 1 hingga 5, kita pakai between 3 & 4 dan bakar dalam 10 min, kalau oven yg lain tu, agak2lah ek...tak leh nak nolong)
5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.

BISKUT KELAPA POPPY SEEDS (asal biskut biskut badam tapi kita tambah poppy seeds ikut resepi my auntie)

Bahan
3 buku butter (salted)
600 gm gula kastor
3 kuning telur
3 s/k esen vanilla
6 cawan kelapa kering [ cap King]
1 cawan serbuk badam
3 cawan tepung ubi ]
3 cawan tepung gandum ] ayakkan bersama
1 cwn biji poppy

cokalt cair untuk hiasan

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur san esen vanilla dan kacau rata.
3. Masukkan bahan kering berselang seli dan gaulkan rata.
4. Bentukkan mengikut kesukaan sendiri.
5. Bakar dalam suhu 170'C selama 15 minit atau sampai nampak masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dgn lorekkan coklat cair.
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 9:42 pm

LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
wakakka marbeles kirenye tu?
mabeles 1 hal..ahhaa bounce
tapi setau dia, aku ni mana ada pnh buat kuih2 raya bagai!!! meahahahaha Laughing
mana le orang tua tu tak tekejut? :tongue:
Back to top Go down
View user profile
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 9:43 pm

sha,
thanks for d resepi.... ;)
Back to top Go down
View user profile
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 10:05 pm

zurita wrote:
LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
wakakka marbeles kirenye tu?
mabeles 1 hal..ahhaa bounce
tapi setau dia, aku ni mana ada pnh buat kuih2 raya bagai!!! meahahahaha Laughing
mana le orang tua tu tak tekejut? :tongue:
ye ke? aku zaman sekolah macam2 kuih aku buat time raya........penah 1 thn tu berbelas aku buat..macam2 pesan, macam2 kaler, macam2 rasa..............dah kawin malas plak........beli ajee

baru2 ni sejak anak besar rajin nak buat balik
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 01, 2008 10:21 pm

LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
wakakka marbeles kirenye tu?
mabeles 1 hal..ahhaa bounce
tapi setau dia, aku ni mana ada pnh buat kuih2 raya bagai!!! meahahahaha Laughing
mana le orang tua tu tak tekejut? :tongue:
ye ke? aku zaman sekolah macam2 kuih aku buat time raya........penah 1 thn tu berbelas aku buat..macam2 pesan, macam2 kaler, macam2 rasa..............dah kawin malas plak........beli ajee

baru2 ni sejak anak besar rajin nak buat balik

mmg jaman anak darez dulu, aku buat kuih..sekali ngan kakak aku & mak aku. berjaga sampa ke subuh! hahaha..!

tapi, lps kawen...bertawun aku tak buat kuih, woo...ahha. tuy g mak aku heran bin ajaib tuh! hihih.
mana taknya....alasan aku, anak kecik le...oven takde le..ahahah!! Razz
Back to top Go down
View user profile
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Sat Aug 02, 2008 6:29 pm

sha~maksud sira dengan sus nestle tu.......camner nak sira tu yek?
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Sun Aug 03, 2008 9:33 pm

LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
zurita wrote:
LeiLa wrote:
kite Almond london & tart nenas dah tempah................hat lain nak try ke buat ...tahun lepas tanam azam tapi hampeh...........sibuk tak menang tangan....
aku pestime buat almond tu tawun lepas. buat ngan kak p5 le..ahahah!! Laughing
terkejut badak mak aku....tengok aku buat kuih raya! ahahahha. tak percaya dia... Razz
wakakka marbeles kirenye tu?
mabeles 1 hal..ahhaa bounce
tapi setau dia, aku ni mana ada pnh buat kuih2 raya bagai!!! meahahahaha Laughing
mana le orang tua tu tak tekejut? :tongue:
ye ke? aku zaman sekolah macam2 kuih aku buat time raya........penah 1 thn tu berbelas aku buat..macam2 pesan, macam2 kaler, macam2 rasa..............dah kawin malas plak........beli ajee

baru2 ni sejak anak besar rajin nak buat balik
ye laaa..sama le tu. aku ngan akak aku mmg buat kuih berbelas jenis. mak aku buat kuih lama2...kakak aku suka buat biskut moden2 ni laa.. ;)

bila dh kawen, jadik malas nk buat. anak2 kecik...payah le masa tu..ahha
Back to top Go down
View user profile
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Mon Aug 04, 2008 8:58 am

LeiLa wrote:
sha~maksud sira dengan sus nestle tu.......camner nak sira tu yek?

leila....maksudnya ...ambil susu full cream tu masuk kat dalam penapis teh or apa apa penapis..then ayak ke atas cookies tu....banyak or sikit terpulang ....ok
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Mon Aug 04, 2008 11:48 pm

izanman wrote:
LeiLa wrote:
sha~maksud sira dengan sus nestle tu.......camner nak sira tu yek?

leila....maksudnya ...ambil susu full cream tu masuk kat dalam penapis teh or apa apa penapis..then ayak ke atas cookies tu....banyak or sikit terpulang ....ok
OOOOOOOOOO.........gitu cara sira dia yek..TQ
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
setia
Moderator
Moderator


Number of posts : 9082
Age : 50
Location : Klang
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Aug 08, 2008 12:34 pm

uiikkk kueh raya... sebab ada gambor tu yg buat terliur tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.khamsehar.blogspot.com
LeiLa
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 3681
Age : 44
Location : PJ/Subang Perdana
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Mon Aug 11, 2008 7:51 am

setia wrote:
uiikkk kueh raya... sebab ada gambor tu yg buat terliur tu...

kite siap ada sample...tulung mocik tu jualkan kuih dia....siap dah beli & makan.......order lagi semperit...ari ni dpt kot...wakakakkaa....tunggu raya tak best nak mkn, skarang yg best sgt
Back to top Go down
View user profile http://www.ekedai2u.com
umizahirah
Moderator
Moderator


Number of posts : 21659
Age : 37
Location : Shah Alam
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Sep 03, 2008 10:04 am

Credit dr Fotopages Kak Hanieliza

BISKUT COKLAT CHIPS

Bahan
160 g butter
80 g gula kastor
1 biji kuning telur
1 s/k essen vanilla
200 g coklat cips
50 gm bubble rice
50 gm cornflake kisar
200 g tepung naik sendiri
1 s/b serbuk koko

Hiasan
coklat cair
chips putih [white chocolate drops]

Cara
1. Pukul gula dan butter sehingga hancur.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata
3. Masukan bubble rice, cornflake kisar dan coklat chips.
4. Masukkan tepung dan bahan yg telah diayak. Gaulkan rata.
5. Sudukan atas paper-cup kecil.
6. Bakar dalam pre-heat oven suhu 180'C selama 15 - 20 minit.
7. Bila sejuk hiaskan dengan coklat cair dan chips puth.
7. Sejukkan dahulu baru disimpan.
Back to top Go down
View user profile http://nurzahirah08.blogspot.com
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Sep 03, 2008 10:08 am

BISKUT COKLAT CIPS RANGUP-hanieliza

Bahan A
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara
Back to top Go down
View user profile
zurita
Peniaga
Peniaga


Number of posts : 30458
Age : 45
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Sep 03, 2008 10:09 am

SUJI

500gm minyak sapi
500gm gula kastor
8 sudu besar tpg suji
2tsp baking powder
10 senduk tpg gandum (senduk nasi)
1 tsp garam

Caranya:
1. campurkan tpg gandum, bkg powder & garam.
2. cairkan minyak sapi ~ tunggu suam2
3. tambah gula
4. masukkan tpg suji & campuran tpg gandum

gaul sebati. bulat2kan & bakar hingga masak. suhu hanya 100 je. bakar lama sket. baru le tak hangit diluar...mentah di dalam..hehehe

adunan tu, kena agak le....jgn terlampau lembik, jgn terlampau keras. kang bila dh masak, keras lak!..

tips:
bila kita bulat2kan adunan tu di tapak tangan, kalo dia melekit sket kat tapak tangan tu...kiranya adunan tu ok. kalo tak melekit, cantik bulat je...nnti adunan tu bila dh masak, akan keras. tak sedap!;)


Last edited by zurita on Wed Sep 03, 2008 10:50 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
umizahirah
Moderator
Moderator


Number of posts : 21659
Age : 37
Location : Shah Alam
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Sep 03, 2008 10:33 am

WANA AKAK TEPEKKAN KAT SINI

org yg bg resepi ni kata rasa sama ngan femes amous....w.a
sapa rajin try le...

CHOCOLATE CHIPS ALA FAMOUS AMOUS


Bahan-bahan:
1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (eryne gune brand Hershey)
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (eryne gune walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.
Back to top Go down
View user profile http://nurzahirah08.blogspot.com
fatinna
Moderator
Moderator


Number of posts : 9431
Age : 41
Location : Shah Alam
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Sep 04, 2008 9:44 am

wakakakakaka!!!!!!!
aku rasa semua umah DRA ni buat kuih yg sama nanti...
baca balik majoriti semua resepi copy dari tenet... Laughing
Back to top Go down
View user profile http://fatinna-arif.blogspot.com
fatinna
Moderator
Moderator


Number of posts : 9431
Age : 41
Location : Shah Alam
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Thu Sep 04, 2008 9:46 am

kak izan...

resepi snow bar tu mezah ada...
tp resepi cheese ccookies takde ;)
mehla bubuh kalo ada...
Back to top Go down
View user profile http://fatinna-arif.blogspot.com
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Mon Sep 08, 2008 9:54 pm

fatinna wrote:
kak izan...

resepi snow bar tu mezah ada...
tp resepi cheese ccookies takde ;)
mehla bubuh kalo ada...

ada but akak mls nak taip ni
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Sep 10, 2008 11:08 pm

ni lak irish cookies



Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
hasnah
Moderator
Moderator


Number of posts : 1178
Age : 63
Location : shah alam
Registration date : 2008-08-21

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Sep 12, 2008 11:35 am

hmmm yummy2 semua cookies....
thanks for the recipe izan....
Back to top Go down
View user profile
hasnah
Moderator
Moderator


Number of posts : 1178
Age : 63
Location : shah alam
Registration date : 2008-08-21

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Fri Sep 12, 2008 11:37 am

izan tak ambik order ke.....kalau snow bar tu berapa reganye ?
Back to top Go down
View user profile
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Sat Sep 13, 2008 1:19 am

projek cookies hari nie

MARBLE SHORTBREAD...






Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Sat Sep 13, 2008 1:21 am

hasnah wrote:
izan tak ambik order ke.....kalau snow bar tu berapa reganye ?

kat sini...snow bar pun ada

http://izanman.fotopages.com/?&page=3
Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
kak bed
Guest



PostSubject: akak nak resepi kuih kuih raya   Thu Sep 18, 2008 1:09 pm

Sad

leh kasi akak resepi kuih raya poppy seeds x?? :?:

cheese cookies n irish cookies pn nak jgk......

blh kasi x.....

tolonglah....................

akak mintk tlg sangt2 ni.....

akak xtaw nk wt kuih raya apa lg.....
Back to top Go down
izanman
Moderator
Moderator


Number of posts : 2485
Age : 45
Location : shah alam
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Sat Sep 27, 2008 10:21 pm

my shortbread W/OUT CREAMY







Back to top Go down
View user profile http://izanmann.blogspot.com/
setia
Moderator
Moderator


Number of posts : 9082
Age : 50
Location : Klang
Registration date : 2008-07-24

PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Wed Oct 15, 2008 5:03 pm

sedapnya kueh raya..... cheers
Back to top Go down
View user profile http://www.khamsehar.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi Resepi Kuih Raya   Today at 8:53 am

Back to top Go down
 
Kongsi Resepi Kuih Raya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Beli online :: Lepak :: Dari dapur-
Jump to: